Min läsplatta – Sony Reader Touch

Jag letade länge och väl, längtade och trånade. Till slut köpte jag min läsplatta på semestern i USA. Det är en Sony Reader Touch, som finns att köpa på Adlibris.com. Där kostar den 2995 kr. I USA kostade den ca 1300 kr. Vad består skillnaden i? Jag vet inte, skatt förmodligen.

Jag köpte läsplatta mest eftersom jag tycker om nya prylar. Det måste erkännas. Men även eftersom jag pendlar med tåg 40 min om dagen. Det är där jag läser mest. Just eftersom jag pendlar så passar en läsplatta väldigt bra. Den tar ingen plats, rymmer massor av böcker och artiklar för jobbet, går att anteckna på och lyssna på ljudbok eller musik på. På dessa krav stämmer Sony Reader Touch väldigt bra in.

Sony Reader Touch

Sony Reader Touch

Det speciella med den här läsplattan är att den har pekskärm. Sony Reader Touch väger 286 gram och är 1 cm tunn. Man kan få den i några olika färger. Jag valde röd för att vara lite crazy. Till den har jag ett läderfodral som snäpps fast som ett bokomslag. Den är stor som en tunn pocketbok ungefär och ryms överallt, till och med i en större ficka.

Pekskärmen gör att det är minimalt med knappar på apparaten. Med pekskärmen bläddar man i e-böckerna, sätter bokmärken och skriver kommentarer. För precisionsarbete som att skriva (handstil eller med skärmtangentbord) finns en penna instucken i övre högra kanten. Man kan även markera i böckerna. Det här är en viktig funktion. Man kan både stryka under och lägga till kommentarer. Alla anteckningar läggs samtidigt i en lista där man kan slå upp varje kommentar på den aktuella sidan i boken/artikeln. Därmed kan man alltså verkligen jobba med texten, och det utan att förstöra boken.

Det inbyggda minnet rymmer upp till 350 böcker, säger de, men jag har lagt i 16 GB till i med ett minneskort för att få plats med orimligt mycket böcker, visst, men även med ljudböcker och musik, som ju tar lite större plats.

Skärmen är en så kallad e-ink. Den ska härma sidorna i en vanlig bok och texten är vädigt lättläst. Den kan dock vara lite blank och jag hade önskat mig en mattare finish faktiskt. Sony Touch Reader stöder både EPUB (Adlibris lettobokformat) och PDF. Om man installerar Digital Editions så går det lätt och smidigt att lägga över låneböcker till läsplattan från biblioteken. Läsplattan visar med en ikon hur många dagar som är kvar på lånet.
Man kan styra textstorleken i olika nivåer. En del böcker har ganska stor originalstorlek, men andra behöver man zooma in för att kunna läsa bekvämt. Sony Touch Reader laddar fram den nya sidan ganska snabbt, men det blir en blinkning på e-ink-skärmen som kan ta en liten stund att vänja sig vid.

Man behöver inte ladda batteriet särskilt ofta. Lyssnar man på musik så drar det så klart ur fortare. Det sägs att en batteriladdning räcker till 7 500 sidvändningar. Hur många gånger man behöver vända sida beror förstås på vilken zoomnivå man använder. För mig blir zoomnivån oftast ”M” och boken ca 1200 sidor.

Sony Touch Reader är kompatibel med PC såväl som Mac. Man kan lägga över böcker både med det medföljande Sony Reader-programmet, med Adobe Digital Editions eller genom att dra över boken mellan mappar som till ett USB-minne. Jag både laddar och för över filer med USB-kabel. I Reader-programvaran finns funktioner som synkronisering av böcker och anteckningar och konstruktion av ”collections”, som är bokhylleavdelningar där man kan lägga t ex Science Fiction, Deckare, Boklån och så vidare.

Ytterligare en detalj som Adlibris så snällt nämner är att Sony Touch Reader saknar svenska menyer. Den saknar även svenska tecken på tangentbordet, men visar snällt alla svenska tecken i böcker (puh).

Specifikationer
Skärm Eink, 6 tum, 800 x 600 px, pekskärm
Inbyggt minne 512 MB
Maximalt minne 16 GB (med Memory Stick PRO Duo eller SD-kort)
Format som stödjs EPUB, PDF, DOC, RTF, TXT, BbeB, DRM, BMP, GIF, PNG, JPG
PDF-stöd
Vikt 286 gram
Mått 175 x 122 x 10 mm
Ljuduppspelning
USB
Svenska menyer
Stödjer EPUB (Lettobok)
Pris 2.995 kr

Plus med Sony Reader Touch:

 • Den har expanderbart minne.
 • Den klarar av mp3 för musik och ljudböcker.
 • Den laddas och fylls med böcker via USB.
 • Det går att skriva på skärmen, anteckna i böcker etc.

Minus med Sony Reader Touch:

 • Den har inte färgskärm, som nästa generations läsplattor har.
 • Den kan inte koppla upp med WLAN eller 3G som vissa läsplattor kan.
 • Man kan råka bläddra med touchskärmen när man kommer åt den vid läsning eller viftande.
 • Man kan inte bygga ”collections” på läsplattan, utan bara i medföljande programvaran på datorn.
 • Skärmen är lite lite för blank. Jag hade önskat ännu mattare yta, om det nu existerar.
Bör du köpa Sony Reader Touch?
Här är jag ändå kluven. Den är för dyr i Sverige. Dessutom kommer det enligt rykten bättre läsplattor redan i vinter. Om man inte är lite pryltokig och vill testa och vänja sig vid e-böcker, så är det nog inget prioriterat köp. Jag är dock väldigt nöjd och kommer förmodligen (det här kan jag få äta upp) hoppa över nästa generation och istället gå på tredje när den kommer. Då förväntar jag mig WLAN, 3G, färgskärm och browser. Dvs i princip en pad-dator. Kanske blir det en pad-dator. Förmodligen med android-OS.
Drömma kan jag i alla fall…

One response to “Min läsplatta – Sony Reader Touch

 • Feuerzeug

  Note to all: Jag har numera gått in i 2010-talet och skaffat en androidplatta istället och insett att sånna här läsplattor är anomalier. Självklart vill man ha en surfplatta istället för samma pengar, som dessutom kan ladda ner böckerna, visa färg på skärmen, surfa, ringa, sms:a, rss:a osv osv osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: