Hur man överlever som pendlare – vardagsapokalypsen

Inget bokinlägg alls på bokbloggen idag.

Tänk dig att du vaknar tidigt på morgonen. Och med tidigt menar jag så där så att det nästan är tomt i tunnelbanan. Sittplatser i överflöd, men de enda medresenärerna är trötta zombier.

Att pendla är som att överleva apokalypsen, fast en vardagsapokalyps, för den händer igen varje dag. Sisyfosapokalypsen, som måste återupprepas dag efter dag, fram och tillbaka.

Du behöver en del utrustning. Sommartid är det lätt. Då räcker det med vattenflaska, lite nödproviant, en bok och musik. För att du ska höra musiken behöver du brusreducerande hörlurar. Annars hör du istället för din älsklingslåt kanske gnissel, idiotiska samtal och barnskrik.

På vintern är det värre. Fastnar man ute på linjen på vintern så blir det inte bara tråkigt utan även kallt.

Vinterutrustningslista:

 • pälsmössa
 • broddar
 • Försvarets värmetröja
 • benvärmare
 • överdragsbyxor
 • mobilladdare
 • termos

Självklart behöver du fortfarande vatten, nödproviant, en bok, musik och brusreducerande hörlurar.

Om tåget stannar ute på linjen så kan två saker hända:

 1. Tåget blir strömlöst och du sitter i en vagn som blir allt kallare. Ta på dig alla kläder du har och drick det du har varmt innan det kallnar.
 2. Du måste kliva av tåget. Ta på dig alla kläder du har, dricker det du har varmt innan det kallnar.

I allmänhet för att vänta utomhus på tåg eller när du blivit avhyst gäller:

 • Ta på dig det varma vid första tecken på längre väntan.
 • Stå alltid i lä. Även om det betyder att du står bakom busskuren, en yvig häck eller en stor kille i tunn jacka.
 • Spring inte omkring i onödan. Folk har en tendens att börja kuta runt. När några kutar börjar alla kuta. Resultatet blir kaos och du vill inte vara med när hjorden skenar.
 • Bli inte stressad. Har du följt råden så har du både dryck, mat och underhållning.  Det du inte kan kontrollera är det ingen mening att bli upprörd över. Behåll lugnet och se det som gratis ”me-time”. Även om det kanske är lite blött och kallt. Den som vinner i slutändan är nog ändå den som inte stått och gastat på konduktören och fräst i mobiltelefonen i två timmar.

Ibland har man dessutom ett val. Då gäller:

 • Om tågen går i tid: Ta alltid det som avgår först.
 • Om ett tåg är försenat: Ta alltid det som avgår i tid, även om det avgår efter det försenade tåget, och som ska gå längst sträcka.
 • Om alla tåg är försenade: Ta det som ska gå längst.
 • Om förseningen verkar kunna dra ut på tiden: Börja titta efter alternativa färdmedel. Ta bussen eller samla ihop några för gemensam taxi.
 • Om förseningen gäller en personolycka: Det kommer ta ca två timmar innan trafiken kommer igång igen. Börja titta efter alternativa färdmedel på en gång.

Om det är vinter i allmänhet så rekommenderas alltid att du tar tåget innan tåget du ska ta.

Slutligen

Det du vinner på att pendla är tid. Du förlorar visserligen tid då du kunde ha gjort annat, men du vinner tid då du kan göra precis vad du vill och behöver, på tåget. Läs boken, artikeln, tidningen. Ät frukost. Skriv en lista. Räkna på budgeten. Surfa reda på mysiga värdshus vid havet.

Du blir en positiv och underbar människa. Om du står ut, vill säga. Om du inte står ut så blir du en bitter och hemsk person. En lyckad pendlare låter sig inte påverkas av väder och vind, zombiepassagerare, businessvampyrer, barngobliner eller brist på sittplats. Den lyckade pendlaren trivs desto mer ju mer pinat det blir. Ungefär som en norrlänning. En van pendlare är stressresistent och om inte optimist, så i alla fall realist. Du vet att du inte kan göra så mycket åt situationen, så du gör det du kan och det du gör är bra. Du vägrar nedslås av detaljer som förseningar, snö eller kaffe på ärmen.

Om du upptäcker att du inte orkar göra de här sakerna, ta med dig prylarna eller att du blir förbannad. Sluta pendla.


One response to “Hur man överlever som pendlare – vardagsapokalypsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: