Cirkeln som trollbinder

Äntligen har jag tagit del av den kritikerrosade (ungdoms)romanen Cirkeln av Mats Strandberg (@matsstrandberg_) och Sara Bergmark Elfgren (GloryBox), den senare tillika medlem i Elitistmörkerklubben. Boken är den första i en trilogi och rättigheterna har sålts för film om alla tre. Dessutom ska den översättas till tre biljoner språk och kommer förmodligen snart ta även resten av världen med storm.

Signering av Cirkeln på SF-bokhandeln
Signering av Cirkeln på SF-bokhandeln

Den 21 maj var det signering av Cirkeln på SF-bokhandeln och jag var där. Efter en kortare intervju med skickligt undvikande av spolierande fick jag inte bara fina signaturer i min bok utan lyckades även tvinga Sara att skriva vilken karaktär jag är från boken fast hon inte riktigt tyckte hon kunde bedöma det. Jag lyckades även sno åt mig den hett eftertraktade ”Jag är utvald”-tygväskan.

Då hade jag fortfarande inte läst Cirkeln. Hade jag gjort det så hade jag nog glömt att Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är vanliga dödliga och blivit helt starstruck. För vilken bok det är!

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

I Cirkeln upptäcker några ungdomar i första året på gymnasiet att de har magiska krafter och att de alla är utvalda att uppfylla en profetia som ska rädda världen. Varje tonåring är olik de andra och flera av dem är inte ens vänner utan tvärtom allt annat än vänner. Ändå måste de nu försöka samarbeta och utföra sin uppgift.

Jag får snabbt favoriter i Cirkeln. Det konstiga är bara att jag gillar nästan allihop. Visst, det är svårare att tycka om den bitchiga Ida än den eftertänksamma Minoo, men alla har sin charm och alla får ha nyanserade personligheter. Den enda jag tycker känns kantig och ovan är nog rektorn, men det hade å andra sidan varit så fel om hon känts mysig, så jag antar att det är med flit hon fått bli en ganska kantig klippdocka från de utvaldas perspektiv.

Eftersom författarna till Cirkeln inte har någonting emot att ta livet av sina karaktärer så är det svårt att berätta så mycket utan att avslöja för mycket. Vem som helst kan dö, det är uppenbart. Vid något tillfälle blev jag riktigt ledsen och var på vippen att lägga bort boken om det inte varit så spännande på samma gång. Vissa saker får man bara inte göra, men det gör de ändå. Sniff.

Men strunt i döden! Det är ju uppfriskande med en bok med höga insatser och verklig fara för huvudpersonerna. Det är ju det jag egentligen vill ha sagt, även om jag hulkar lite över det på samma gång.

Handlingen är skickligt upplagd så att man kan följa vardagligare händelser och den mer svettdrypande räddningen av världen på samma gång utan problem. Det är inte heller problem att skilja karaktärerna åt även om de är många, förutom en liten stund i början då jag blandar ihop Rebecka och Minoo med varandra och inte minns vad som gällde vem.

Det finns inga tråkiga avsnitt. Det finns inget antiklimax. Spänningen släpper aldrig och jag sträckläste med sådan frenesi som jag nog inte gjort sedan bokslukaråldern.

Från twitter när jag nästan läst ut den:

#Cirkeln Behöver jag säga mer? Boken som vore allt jag kunde drömma om i högstadiet eller gymnasiet. Eller vem lurar jag? Fortfarande.”

Det är så sant. Den är mästerlig. Jag tar i allt vad jag har nu för att förmedla känslan jag har av att ha läst den.

”Och där tog #cirkeln slut. Upprymdheten blandas med tomheten och hur ska jag kunna vänta på #Eld?”

Jag vill veta hur det går nununu!

Som extra krydda till en redan bra bok finns det även gott om små bokkommentarer i Cirkeln. Till exempel beskrivs bokhyllor, lugnet i rummet när mamma och pappa läser, presentkort på bokhandel etc. En liten flirt med boknördar som får mig att le varje gång.

Beskrivningen av tonåren är pricksäker. Den hopplösa känslan inför andras omogenhet. Det ambivalenta pendlandet mellan att inte synas alls och att vilja synas mest, att vilja vara någon. Känslan av att det här är viktigast i hela världen. Eller om han bara tycker om mig så…

Även kärleken finns med så klart och även den känns verklig. Är han någonting att ha? Vill han ha mig? Vad ser han hos mig? Varför vill han ha en sådan som mig? Och så det smärtsamma, du kanske tycker att du är vuxen nu, men vänta några år så ser du hur ung du faktiskt var. Oh ja. Så vuxen och ändå så ung.

Men magin då? Magin är enkel, men ändå svårgreppbar. Det är underbart när de utvalda använder magin precis så som man drömmer om ifall man hade den. Den som är osynlig smyger förstås på sina kompisar, även om skammen kommer direkt därpå. Den som kan styra andra passar så klart på att bli lite mer omtyckt, lite mer populär.

Men med magin kommer så klart ansvaret. Vad är okej att göra mot andra människor? Magin är makt och även om de utvalda plötsligt har den och kan ta ut sina oförrätter på de som förut var mäktigare, så kan de inte heller avslöja sig. Maktstrukturen är förändrad, men måste ändå stå fast. Ingen får veta att de känner varandra, så den som är utanför måste förbli utanför. Den som är hatad måste förbli hatad. Vad ska de andra på skolan annars tro?

Tusen tankar surrar i mitt huvud efter att jag läst Cirkeln. Jag har blivit så starkt påmind om min egen högstadie- och gymnasietid, om fascinerat om-och-om-igen-tittande på The craft (ååååh, världens bästa film tills Cirkeln kommer), om frustrationen, längtan, ambitionen och hopplösheten.

Vilken figur var jag då? Sara gissade på lite Linnéa och lite Minoo och det måste jag nog hålla med om. Med stor stolthet dessutom, för de är riktiga hjältinnor.

Till slut, när ni nu förstått vilken fantastisk bok Cirkeln är, så måste jag även fundera lite på nästa bok, Eld. Jag älskar ju att fundera på vad som händer i nästa bok (Se t ex Hungerspelen). Ibland har jag rätt, ibland fel. Oftast typ rätt. ;)

Spoilervarning nedan. Markera för att läsa texten (vitt på vitt).

 • Vad är det med Minoos magi? Har hon inget element? Eller har hon alla? Är hon en port till demonerna? Är hon Minoo – demondräparen?
 • Är Vanessa kär i Linnéa? Det finns definitivt vibbar där, men frågan är då… Är Linnéa intresserad?
 • Vad är det för fel på Ida? När ska hon börja bete sig som folk? Någonting gnager henne, helt klart.
 • Vad kommer de få för familiaris? Alla kanske inte hinner, men någon måste så klart få en söt djurvän. Jag gissar på Frasse och Vanessa, Troja och Ida, Peppar och Anna-Karin. Inga högoddsare direkt.
 • Kommer Minoo att kunna släppa känslorna för Max? Tänk om han vaknar ur koman lagom till hennes artonde födelsedag. Vad gör hon då? Han är ju inte längre välsignad, så kusten är ju klar.
 • Anna-Karins morfar är jordhäxa. Ärver man sin fallenhet för magi? Har de andras föräldrar också magiska drag? Och kommer Anna-Karins morfar att återhämta sig? Han har kanske till och med något viktigt att berätta? (Jag kan förresten aldrig förlåta författarna för att de lät mig tro att morfar dött. Satt och grät floder innan jag fick veta att han överlevt. Man får inte döda djur eller morfar.)
 • Vad är grejen med Nicolaus? Är han 1600-talshäxans pojkvän? Han låter ju ungefär 500 år gammal och Katten är väl inte mycket yngre.
 • Apropå Katten så kanske Nicolaus dör och så ärver någon Katten. Det låter rimligt.
 • Vem är den riktiga skurken? Jag köper inte att Max kunde axla den rollen fullt ut. Det måste finnas en annan, mäktigare skurk. Säkert någon vi redan träffat. Men vem?

Slutligen undrar jag hur många som överlever till slutet. Förmodligen inte så många. En eller två tror jag. Vanessa eller Linnéa, men inte båda två. Inte Anna-Karin, men säkert hennes underbara gamla morfar. Absolut inte rektorn. Kvar är Minoo och Ida. Ida offrar sig säkert i en stor altruistisk gest. Det slutgiltiga beviset på att hon är god innerst inne.

Minoo överlever? Jag är inte helt nöjd med den slutsatsen. Hon borde ju i alla fall försöka offra sig. Hon är den som tar räddningen av världen på störst allvar. Hon är den vi känner bäst. Hon är den som förtjänar det mest.

Kanske överlever hon nästan och sedan är det Vanessa/Linnéa kvar. En underdog ”vinner”. Javisst. Då är jag nöjd. Även om jag helst vill att alla överlever. Det kommer ju inte hända, det förstår vi ju, eller hur?

Jag vet att vi är många som läst Cirkeln. Vad tyckte du? Tyckte vi lika?

Se bara till att inte spoliera i kommentarerna utan att varna tydligt först. 


8 responses to “Cirkeln som trollbinder

 • Miriam

  Tänkte faktiskt väldigt lika med dig under SPOILER delen.
  Många av dom tankarna har jag med, men när det gäller koma-delen så tror jag att man hamnar i just koma om ens själ är förlorad/ urdragen i detta fall. Tror denne person (för att inte råka avslöja till någon ;P) är förlorad för alltid. Dock har ju koma patienter en förmåga att komma tillbaka i denna typen av serier =) så man vet aldrig ^^

 • Feuerzeug

  Miriam, man vet aldrig med koma. Det finns ju koma och koma, så det beror alldeles på. Och det är ju det fina såklart… Att vi inte vet och måste undra vad som ska hända. =)

 • Linnea

  Du skriver väldigt bra för det första, och för det andra blev jag väldigt sugen på att läsa boken!

 • Feuerzeug

  Linnea, jaaaa läs den! Läsläsläs. Den är väldigt bra. Och stort tack för berömet!

 • Cirkeln av Mats Strandber och Sara Bergmark Elfgren | Bokbiten

  […] av alla bloggare som har recenserat Cirkeln är Dagens bok, Bokhora, Lingonhjärta och Feuerzeug. Dessutom recencerade DN:s Jonas Thente boken med besked – att en recension av en ungdomsbok […]

 • MarySaintMary

  -Spoiler om man inte vill veta vilka som överlever bok 1-

  Jag önskar mig Ida-POV till nästa bok, och Linnéa-POV, gärna Rektorn-POV också! Hade gärna haft mer Gustaf också men antar att hans roll är ganska färdig. Den ship du nämner i punkt 2 är ju så uppenbar ända från första början att den MÅSTE blomma ut. Trodde rätt hårt på att den skulle bli av redan i denna bok. Och ja, jag tror det är ömsesidigt.

 • Feuerzeug

  MarySaintMary, väääldigt nära till Eld nu. PEPPEPP!

 • Bilder till böckerna | Feuerzeug - Brinner för böcker

  […] första boken hette Cirkeln och blir film as we speak, featuring producent Benny Andersson, tidigare känd från ABBA. Men […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: