Tävlingen om bårhuset fortsätter

Jag nämnde för ett tag sedan att författare tävlar om att få sitt namn på ett bårhus. Bårhuset kommer att stå i Dundee i Skottland, som man händelsevis kan läsa om i några av de tävlandes böcker.

Man vinner genom att få flest röster. Varje röst donerar ett pund till att bygga bårhuset. Tävlingen fortsätter tills de fått in en miljon och ännu så länge har de knappt ens fått ihop skraltiga £100 000.

Million for a morgue lär alltså fortsätta ett bra tag.

Ännu så länge är ställningen, fritt översatt, som följer:

 • Lee Child 1/24
 • Jeffery Deaver ~0
 • Jeff Lindsay 1/48
 • Val McDermid 5/24
 • Stuart MacBride 2/24
 • Tess Gerritsen 8/24
 • Peter James 3/24
 • Kathy Reichs 5/24
 • Mark Billingham 1/48
 • Harlan Coben ~0

Jag kan inte låta bli att undra vad Tess Gerritsen skrivit som gjort att hon förtjänar ledningen. Jag har själv inte läst henne. <google/wikipedia> Det visar sig att hon är läkare, bor i USA och skriver romantiska böcker. Ehum. Det var alltså därför jag inte kände igen henne bland mina älskade morddeckarförfattare med skotska förtecken.

Några mer bekanta gärningsmän är förstås Lee Child författare till böckerna om Jack Reacher, Jeff Lindsay som är pappa till Dexter och Stuart MacBride som är min allra bästa favorit ibland när han är särskilt läskig. MacBride är också äkta skotte från Skottland, som nämner Dundee då och då i sina romaner.

Val Mc Dermid är ju inte heller helt okänd förstås, liksom Peter James och Kathy Reichs (Temperance Brennan-uppfinnare) och Harlan Coben. Men ingen av dem har lyckats förföra mig särskilt. Utom kanske Val McDermid en gång när jag läste om lesbiska par som fick befruktade ägg inplanterade, sammansmälta av båda föräldrarna och helt utan manlig inblandning (Blue genes). Det var lite häftigt.

Jag vill också ha mitt namn på ett bårhus, så jag förstår dem allihop, att de är med och tävlar. Feuerzeug-bårhuset. Helt i vitt och grått kakel. Mmm…


3 responses to “Tävlingen om bårhuset fortsätter

 • Eva-L

  Jag har en Tess Gerritsen-bok som är väldigt blodig, med tydliga bårhusvibbar och mkt blod, The Surgeon heter den. Och med andra titlar som Vanish, Keeping the Dead, The Killing Plce, Harvest och The Bone Garden, så undrar jag om du kanske har hittat en annan Tess Gerritsen. Men hon skriver tydligen romantiska böcker också ser jag. Me det sagt var The Surgeon inte särskilt välskriven och jag har ingen lust att läsa övriga böcker. Jag undrar varför Ian Rankin inte är med i listan. Rätt land, men fel stad.

 • Feuerzeug

  Eva-L, meeeeeh! Snacka fel info på google/wiki! TUR att du iaf lite lyckades rätta till felaktigheten och Gerritsens rykte. ;)

  Jag håller med om Rankin, som förresten figurerar i utkanten av MacBrides böcker ibland. Även han fel stad, rätt land. Ibland tror jag att de retas med varandra och skriver in varandras böcker för att retas. MacBride använde Rankins bok som hemlig signal för BDSM-sällskap!

 • Helena

  Meh! Gerritsen skriver ju om goth-rättsläkaren über alles, Maura Isles! Har läst alla hennes (rätt) slabbiga thrillers och gillat. Bra att Eva-Lotta skyndade till och rättade till saker och ting. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: