Tvillingförbannelser och hästfåglar

En gång i tiden läste jag den underbara Sea King-trilogin av Nancy Springer. En dag ska jag läsa om den och förhoppningsvis är den fortfarande lika bra. Men innan dess hade jag ett antikvariatsfynd av Springer på listan.

Wings of flame handlar om Kyrem, en prins från Devan, som reser till sitt lands värsta fiende för att vara gisslan för en bräcklig fred.

Den handlar även om flickan Seda, som verkar vara en pojke och lever som en namnlös slav i Vashti.

De två helt olika personerna förs samman av slumpen och lär känna varandra på resan mot Vashtis huvudstad och kung Auron.

På vägen möter de underliga hästfåglar, som ropar smädelser efter de resande, och de lär känna varandra och varandras länders mycket olika sedvänjor.

Wings of flame av Nancy Springer

Wings of flame av Nancy Springer

I båda länderna hedras hästar som heliga, men i Vashti är det hädelse att röra vid en häst eller gud-förbjude rida på den. I Devan är det en hederssak att vara en god ryttare, och krigarna lär sig att hantera dem helt utan sadel och träns, med viljans magi.

Springer är bra på att beskriva en värld utan ansträngning, eller med allt för många ord. Hon bygger upp Devan och Vashti inför våra ögon utan att det märks, och samtidigt utvecklas vänskapen mellan Kyrem och Seda. Men de upptäcker också att någon vill dem ont, och Seda är rädd att hennes hemligheter ska avslöjas, att hon åter ska bli en utstött, eller att hon ska straffas för att hon inte följer sitt öde.

Jag tyckte om Wings of flame, även om den är långt ifrån Sea King-trilogin med sina fantastiska hjältar och svårslaget unika triangelförälskelse mellan två män och en kvinna.

Men även i Wings of flame vågar Nancy Springer frångå de unkna traditionerna. Hon ger oss människor som inte följer sina öden, androgyner, gudar som är både ont och gott, män i högklackade skor och mycket annat roligt, som smälter perfekt in i fantasyns värld, men som allt för få faktiskt utnyttjar.

I första hand vill jag nog ändå rekommendera Sea King-trilogin, faktiskt, som bland annat innehåller ludna rådjursflickor. Men får ni tag i Wings of flame, så är den inte heller dålig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: