Hur läsa många bra böcker?

Jag ska guida er, för jag vet sånt här.

Hur hittar jag bra böcker? Hur vet jag om en bok är bra?

Lugna ner dig nu, lilla vän, så ska Feuerzeug demonstrera (förlåt):

Jo, så här är det. Du måste välja fler bra böcker att läsa. Ju fler av de böcker du läser som är bra, desto fler bra böcker kommer du att hinna läsa.

Det är också så att du måste låta bli att läsa dåliga böcker. Där finns även mästarmomentet att sluta läsa dåliga böcker. Dvs att lägga bort dem ifall du till nöds råkat välja ett ruttet exemplar. Men det är som sagt en mästargärning, och man kan inte förvänta sig att det ska vara lätt att uppnå sådana högt stående färdigheter.

Här följer några enkla tips för att du på bästa möjliga sätt ska lära dig att känna igen en bra bok:

1. Tjocka böcker är alltid bäst

Tjocka böcker är bäst, för att de är längre, så det blir alltså mer bra i en tjock bok än i en lika bra tunn bok. Det händer mer i en tjock bok, givetvis, så även där finns större potential för bra.

Givetvis finns det även nackdelar med tjocka böcker. Till exempel hinner man läsa färre böcker på ett år, om man håller på och räknar sånt.

Jag har tillfälligtvis provat det här med tunna böcker, eftersom man alltid ska utmana sina fördomar. Tyvärr stämde alla mina fördomar. Tunna böcker läste jag fort och många, men det var inte lika mättande.

Det är alltså inte alls så att man läser fler bra böcker om man läser fler böcker. Do the math, people. Man läser fler bra, men det blir en liten andel. Eftersom SOM JAG SADE, så läser man då tunnare böcker = sämre. Hallå! Häng med nu. Jag har rätt.

2. Serier är alltid bättre

Det här har åter igen att göra med att det är mer av det goda. Om en bok är bra, så är den såklart ännu bättre om det finns mer av samma vara, dvs en serie.

Därför följer även följande:

3. Fantasy är alltid bättre

Eftersom fantasy i princip alltid förekommer i serieform.

4. Böcker med slagkraftig slogan är alltid bättre

Det här är direkt kontraintuitivt. Vanligtvis är en slagkraftig slogan ett tecken på skräpig kvalitet. T ex vad gäller godis, prylar, tidningar, tv-shop och annat trams. Men så inte för böcker. Det är därför de försöker få till blurbar och sånt, när de inte kommit på en bra slogan. En slogan är mycket bättre än en blurb. (En bok med många blurbar är dålig.)

Fotnot om blurbar: louixenpixeln vågar sig på att blurbar av favoritförfattare är ett gott tecken. Jag har kommit fram till motsatsen. Jag läser numera helst inte alls böcker som mina favoritförfattare blurbat, eftersom de bara blurbar dem för att dessa författare skriver något liknande, men sämre. Det är alltså ett tecken på ”läs den här, så att du tycker ännu bättre om mig sedan”.

Låt er icke luras!

Ser du en bra slogan på en bok, så kan du alltså genast sträcka dig fram emot den.

5. Böcker med snyggt omslag är alltid bättre

Oj, så fördomsfullt. Men tyvärr sant alltså. Snygga omslag ger inte bättre böcker, men bra böcker har snygga omslag. Om det har att göra med att förlaget har lite bättre anställda, eller att författaren har lite bättre smak vet jag inte. Men det är definitivt signifikanta skillnader mellan staplarna här.

6. Böcker med icke utförlig baksidestext är alltid bättre

Ju mer diffus beskrivning på baksidan, desto bättre är boken. En bok som beskrivs i allt för mycket detalj är dålig, utan undantag. En bok som till och med spoilas på baksidan är (såklart dålig eftersom den är spolad, men är också)  sjukt dålig.

Det är desperation det stinker om en utförligt beskriven bok. Den vill så gärna bli köpt och läst, trots att den inte håller måttet, att den fläker ut sig skamlöst och blottar varje nerv på förhand. Inte attraktivt, och inte bra läsning. (Dra inga paralleller med naket, för det är liksom skillnad på människor och böcker)

7. Fint typsnitt

Louixenpixeln påstod detta, men det hade ännu inte vetenskapliga belägg. Men så sade Eva-Lotta samma sak, och då blev det ju signifikans (p<0.05).

Eva-Lotta talar om strukturer och papper och om hur texten var satt på sidan. Det stämmer ju, inser jag. Det är ju otroligt hur bra en bok blir av lite bling-blang.

Som t ex kartor! Så då är vi tillbaka på punkt 3, eftersom fantasy föredömligt ofta har just kartor. De kan ibland också ha ännu bättre saker, nämligen Ordlistor och Persongalleri, samt Genealogi. Där kan vi snacka bra grejer! Det är alldeles så att jag blir andlös av bara tanken, faktiskt.

8. Kartor, ordlistor, persongallerier och genealogi

Se ovan.

Easteregg!

Det här var nog summan av kardemumman av mina bästa tips.

Bistå gärna med fler i kommentarerna, och…

…bevara oss från dåliga böcker!

Det finns för lite tid för att läsa dem, och alldeles för många bra böcker där ute i bokhyllornas mörka skumrask.

Easteregg2!

Okej… Min twitterkompis Maria @transfeminazgul sade just något ganska roligt/deprimerande.

Jag har just beskrivit Bibeln. Ridå.

Annonser

23 responses to “Hur läsa många bra böcker?

 • louixenpixeln

  Läs böcker som som dina favoritförfattare tipsar om. Ibland blir det pannkaka, men ofta blir det bra.
  Läs böcker som har fint typsnitt; det finns inga vetenskapliga belägg för att de skulle vara bättre men ofta är det så.
  Läs många böcker, chansen att läsa något bra öka markant.

 • Swedish Zombie

  Det tål att tänkas på. Några av punkterna var… konstiga! Vilket ju är intressant.

  Ps: jag har gett Ela i hemläxa att läsa & skriva om Wool och I Zombie. Hoppas hon gillar dem. Du tycks vara lyrisk! =P

 • Nike Bengtzelius

  Ah. Punkt 4 förklarar varför den där boken jag köpte som hade blurbar på BOKRYGGEN var så kass. Tack för upplysningen.

 • Feuerzeug

  louixenpixeln, jag har kommit fram till MOTSATSEN. Jag läser numera helst inte alls böcker som mina favoritförfattare blurbat, eftersom de bara blurbar dem för att dessa författare skriver något liknande, men SÄMRE.

  Fint typsnitt har jag inte tänkt på! Måste undersökas.

  Det här med många böcker är ju lite av en svårighet. Man läser fler bra, men risken är att det blir en liten andel. Speciellt eftersom SOM JAG SADE, så läser man då tunnare böcker = sämre. Hallå!

 • Feuerzeug

  Swedish zombie, Det är jättekonstigt hur det är. Alla ska läsa allt av Hugh Howey, för han är bäst.

  Nike, DU DET VAR INTE OVÄNTAT. Herregud. Blurb på ryggen! Så skamlöst.

 • louixenpixeln

  Men hallå! Många böcker MÅSTE inte betyda tunna böcker. Om boken är bra tar jag mig igenom en tegelsten relativt snabbt.

  Vad gäller författare som rekommenderar håller jag med om att det är snårigt, men ibland träffar en ju helrätt. Jag var nog beredd på mothugg om just den punkten, faktiskt. Ändå har jag upptäckt många svenska författare så.

 • Feuerzeug

  louixenpixeln, måste och måste, det hade ju varit ännu fler böcker om de varit tunna ;)

  Ja, det finns undantag i blurbandet. Väldigt knivigt att avgöra ibland. De borde säga till när de är ärliga och när de ljuger.

 • jophan

  Hilarious! Fast punkt 6 måste jag invända emot; jag tycker faktiskt att böcker med en lite kortare, mindre specifik baksidesbeskrivning oftast _är_ bättre än de med en detaljerad synops.

 • Feuerzeug

  jophan, jag sade ju det! Talar vi tvärtomspråket? ;D

  • jophan

   Ha, jag utgick från att du var sarkastisk. I så fall håller jag bara med dig på en punkt. Nej, fantasydokusåpor undviker jag.

 • Andreas Creutz (@Creutz)

  Nej, nej, nej. Var jag tydlig nog?

  Ju mer koncis prosa, desto bättre.
  Ju färre illustrationer (”serier”), desto bättre.
  Ju äldre omslag, desto bättre. Och helst inget omslag alls, utan en gammal volym man hittat under bordet på Röda korset.

  Men!

  Dåliga böcker skall förvisso hivas överbord. Och funktionellt typsnitt — det vill säga, ett som man inte stör sig på och helst inte ens märker —uppskattas.

 • Feuerzeug

  Creutz, Ja, ja, ja, ja, ja!

  Men nu pratar du typ om språkets själva kvaliteter. Det är ju helt befängt. Dock är gamla omslag roligt. Kanske borde jag skriva att ju äldre böcker desto bättre, med undantag för de riktigt gamla. ;)

  Sisådär 70-talet är bra tycker jag. Du menar säkert 1870.

 • Feuerzeug

  jophan, bah! Jag är helt seriös! Skrattar du åt så viktiga listor?!

  Vilken punkt håller du med om då? Fantasydokusåpor?! Du är helt obegriplig. Du skulle säkert skriva en jättebra bok.

 • Eva-L

  Utseendet har ibland stor betydelse för läsupplevelsen för mig. Jag minns strukturer, färger, papper m.m. En av mina bästa bokupplevelser förstärktes enormt mycket av det snygga typsnittet och hur texten var satt på sidan. Samtidigt är det ju svårt att veta hur boken skulle upplevts om den hade sett annorlunda ut.
  Men det viktigaste tycker jag är att lära sig att lägga ifrån sig en dålig bok, då får man läst många fler bra böcker.

 • jophan

  Jag håller med om att en detaljerad baksidestext ofta innebär att boken är dålig. Och jag ska nog inte skriva några böcker, nej…

 • Minne

  Jag använder även Librarything för att få tips om nya författare. Eller gamla, i dom fall där jag bara missat klassiska verk.

 • Andreas Creutz (@Creutz)

  Ha, du bist spaß! Ja, företrädesvis 1870, eller i vilket fall 1920. Helst tyskt. Hesse, till exempel. Eller Mann. Eller — och främst — Kafka. Så klart. Alltid Kafka.

  Uppfyllt min prettokvot nu?

 • Feuerzeug

  Creutz. Alltid denne Kafka. Som om han inte hade nog med att bo i en mur.

  Förresten insåg jag att jag sade snygga omslag utan att definiera dem, så du får minsann definiera snyggt precis enligt eget skön! Tur va? (generöst av mig också)

 • Feuerzeug

  Eva-lotta, du har rätt. Det är ju extremt mycket snyggt som gör en bok bra.

  Som t ex en KARTA!

 • Marcus

  Grymt roligt inlägg och massor jag inte tänkt på. Du HAR rätt. Börjar lära mig det nu. Försöker hänga med också…

 • Eva-L

  Åh, kartor! Det finns så många och så bra. Till exempel Karl Johnssons Engelforskarta!

 • Eve

  Kul inlägg, håller i stort sett med om alla punkter

 • Maria

  ”Jag har just beskrivit Bibeln. Ridå.”

  Bahahaha! xD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: