Bara en kvinna

Feministisk och upprörande science fiction, kan det va nått? Joanna Russ är en kvinnlig pionjär i sf-genren, kvinnokampsförfattare, experimentell och rebellisk. Hon skriver som på LSD, och det är verkligen inte det lättaste att ta åt sig av.

Förut läste jag En gång ska vi alla…, som handlar om strandsatta människor i rymden. Den var för mig mest förvirrande och pretentiös, men det har förmodligen med tidsskillnaden att göra.

Det bästa med boken var att den var så starkt feministisk och upprörande, när den var som bäst.

Själens ensamhet av Joanna Russ

Själens ensamhet av Joanna Russ

Men Själens ensamhet, som jag läste nu, den är något helt annat.

Den handlar om en liten by med ett kloster. Där finns en väldigt speciell abbedissa, som plötsligt kliver fram som något mycket mer, när onda vikingar kommer uppför floden för att plundra.

För att vara science fiction så är det extremt lite science. Allt sådant ligger under ytan och antyds. Men för att vara en bok, och dessutom den svåra Joanna Russ, så är det fantastiskt bra. Här känner jag verkligen att det finns skäl för hennes storhet som författare, och inte bara experimentell LSD-boll.

Huvudpersonen Radegunde är ett av de bästa kvinnliga porträtt jag läst. Det är det som är behållningen. Man kan glömma mycket av det andra, som upprepats till leda sedan dess, men inte henne.

Hon är väldigt otypisk för att vara abbedissa, religiös ledare, gammal kvinna. Men visst får man väl vara lite tanklös och knäpp? Eller är det mer än så? Vem är hon egentligen?

Jag finner inte orden för att beskriva. Läs den istället. Den finns lite varstans, och originaltiteln är Souls. Apport!

Tidigare om Joanna Russ:


3 responses to “Bara en kvinna

 • Pål Eggert

  Men alltså, nu är du ju inte konsekvent. För bara ett par inlägg sedan skrev du kännetecknen för hur man hittar en god bok och nu går du helt mot dina egna råd. Den ingår inte i en serie, det är ingen tjock roman (kortroman om något), den har ingen blurb på omslaget och, ja, jag vet inte om omslaget är så märkvärdigt. Ett femtiotalstjusigt fruntimmer.
  Vi som läst din blogg länge känner oss svikna när du så lättvindigt kastar dina egna kriterier för en god bok. Vad ska vi nu hålla oss till här i livet när du bara vänder blad efter vinden?

  Vän af ordning

 • Feuerzeug

  Pål Eggert, vi har efter noga granskning av Era åsikter, framförda i skrift den 18 februari klockan 22.51, beslutat att införa klausul 9 i Lista över Kriterier för Bra Böcker.

  Klausul 9:

  Feministiska böcker är alltid bättre.

  Denna klausul kommer även att tillintetgöra eventuella möjligheter att Listan överensstämmer med Bibeln.

  Vi inför även betaklausul alfa: Gammal SF är alltid bättre.

  Den torde förvisso kunna överensstämma obehagligt bra med Bibeln i vissa aspekter, men överför samtidigt densamma till en behagligt passande genre.

  Tack för Era åsikter,

  Med vänliga hälsningar,

  Vet-fortfarande-bäst ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: