Kombinera ebok och ljudbok = porrigt

Det här inlägget handlar om hur porrigt det är med brittiska och om hur man kan kombinera ebok och ljudbok.

Idag när jag lekte lite med Google books, så hittade jag funktionen ”läs upp boken för mig”. När jag provat text-to-speech-funktioner tidigare har jag aldrig blivit imponerad, men väl fått mig ett skratt, så jag testade. Och… det fungerade jättebra!

Boken jag lät läsas upp var Dark wolf rising av Rhyannon Byrd. Det är en Harlequin Nocturne-roman, dvs erotisk romantik med övernaturliga inslag.  Inte kanske vad jag brukar läsa, men jag har tre orsaker:

 1. Det är kul att läsa vad man vill
 2. Jag lovade en tjej som jobbade på Halequin att testa deras Nocturne-böcker
 3. Den var gratis på Google play books (finns även till iOS)

Boken har fått 3.83 av 5 stjärnor på Goodreads. Det är alltså medelvärdet från 880 personer, och den har 148 recensioner. Den är populär, om man säger så. Folk som gillar paranormal romantik gillar den här boken.

Vad tycker jag? Jo, jag tycker att jag känner igen boken väldigt väl från de gamla Harlequin-böcker jag läst. De har förnyats, men själva berättartraditionen är densamma. Jag vet exakt när det är dags för sexscen, och tycker inte att det är konstigt att samma dialog fortsätter i två kapitel.

Själva språket är inte direkt dåligt, men konstigt skrivet. Det är många tankstreck och punkter, som om detta hjälper mig att läsa texten bättre och inte alls blir irriterande tjugo gånger på en sida. Personligen tycker jag att läsaren ska sköta den där delen, så länge det inte kan bli missförstånd.

Dark wolf rising handlar om, håll i er nu, en tjej som letar efter sin försvunna syster och därför råkar hamna i en varulvsstad.
SPOILAR VILT:
Hon träffar en snäll varulv, men hamnar i trubbel och blir drogad med afrodisiaka, varpå den snälla varulven måste hjälpa henne till orgasm sjuttio gånger på en natt. I kid you not, detta är premisserna. Sedan kommer de givetvis att bli kära, ha sex på riktigt, få tvivel, upptäcka att hon också är typ varulv och sedan leva lyckliga i alla sina dagar. Det är inte direkt… förstklassigt.
SLUT PÅ SPOIL
Men själva sexscenerna är bra. De skäms inte för sig och jag tycker att det är befriande. Egentligen är det vad Harlequin gör, och det är vad de gör bäst – skriver om sex.

Något som är mindre befriande är de kvävande könsrollerna, klyshorna och idén att så länge man inte penetrerar kvinnan så är det inte våldtäkt. Nåväl.

Men uppläsningen då?

Uppläsningen var fantastisk! Jag hade laddat hem boken på engelska, och uppläsarrösten i mina inställningar var en kvinnlig brittiska. Ni kan själva lyssna på henne här: http://instagram.com/p/eyDgnYSyaF/

Hon låter nästan som avsedd för att läsa upp porr. Blev jag anglofil nu? Ja, nu är jag nog det. (Passande nog innan jag läser akaporr The Raising.)

Det är helt enkelt en jättebra uppläsarröst. Dessutom fungerar den här text-to-speech-funktionen så bra, att hon till och med intonerar rätt på de flesta ställen. Jag är mycket imponerad.

Hon tappar lite i konstiga meningar, vid konstiga ord och vid felaktig editering, t ex när punkter inte följs av blanksteg. Hon antar också att stora bokstäver i tripletter är förkortningar, och uttalar shh som ”S.H.H”, men det är minimala problem och jag vänjer mig så snabbt att jag knappt tänker på de här sakerna efter några sidor.

Jag vet att det finns fler där ute som haft svårt för vanliga ljudböcker. Jag har aldrig riktigt klarat av att lyssna på dem. Men den här rösten är tillräckligt neutral, men ändå läsvänlig, att jag gärna lyssnar (ok, hon är porrig och brittisk). Dessutom går det att stänga av när jag vill och istället läsa boken med ögonen. Riktigt smidigt. Jag kan också slänga ett getöga då och då på texten ifall jag vill orientera mig, eller dubbelkolla vad hon sade. Det fungerade helt exemplariskt bra medan jag stickade i soffan. Kolla länken så ser du lite tydligare hur det fungerar.

Berätta gärna om du testat boken/uppläsning själv och vad du tyckte, eller om alternativa lösningar.

Några relevanta länkar:


11 responses to “Kombinera ebok och ljudbok = porrigt

 • marcusbiblioteket

  Intressant! Jag tror jag ska testa detta, jag behöver allmänbilda mig mer i deckargenren men läser så långsamt att jag inte vill ”offra” all vanlig lästid (sån med ögonen alltså) utan har tänkt att det vore fiffigt att läslyssna i bilen till jobbet eller när jag städar eller klipper i saker. Däremot tycker jag att det är sjukt svårt med vanliga ljudböcker. Detta kanske kan omvända mig! Så tack för tipset.

  • Feuerzeug

   Ja, Marcus, jag gillar inte heller riktiga ljudböcker, men det här funkade för mig. Dels eftersom uppläsningen är avskalad och neutral, dels för att jag kan växla och läsa när jag känner för det.

   • marcusbiblioteket

    Ja det är nog bra för mig också. Kan ha svårt för ”färgstarka” intensiva uppläsare känner jag rent spontant. Robotar däremot!! What’s not to like lixom…

 • Eva-L

  Jag kan ju säga att den finns gratis även på the evil place och om en då hämtar den där och läser själv istället för att få den uppläst då är det en smörja utan dess like (och jag har lite erfarenhet av den här genren tycker jag) … Eller så var det bara för att det var tredje (?) delen i en serie och jag hade missat all smart och bra bakgrundsinformation.

  • Feuerzeug

   Eva-L, det är smörja oavsett. Helt klart. Men själva uppläsningen fungerade bra. ^^

   Förresten vet jag inte vad det är för bakgrundsinformation man skulle kunna behöva. Misstänker att de tidigare böckerna handlar om de andra kärleksparen i the Alley.

 • Helena

  Ja, bli anglofil, snälla! It’s the only way to go!

 • feeejay

  *laddar hem Google play books* *laddar hem Dark Wolf Rising* *skäms*

 • Arina

  Jag laddade hem och testade och vet inte om robotrösten låter olika på olika partier men min uppläsning lät helt annorlunda. Nästan enerverande käck. Då har jag bara lyssnat lite i början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: