Jag minns De döda fruktar födelsen

Jag brukar återvända till bra böcker och läsa om valda delar som jag tyckte särskilt mycket om. Här följer några favoritutdrag ur De döda fruktar födelsen av Pål Eggert:

Susanne diskuterar karma med en ”ängel”

”Men jag har alltid trott att det finns något slags rättvisa efter döden. Nu låter det ju som om man kan hamna under demoniskt inflytande bara för att man har en dålig dag.”

”Den dåliga dagen kommer inte utan orsak”, sade Lord Sananda. ”Du har själv skapat förutsättningarna för den, skapat den karma som fick den att hända.”

”Men – men det där är ju bara något slags cirkelresonemang. Det som händer sdig är alltid rättvist, och om något som du tycker är orättvist drabbar dig, så är det för att det egentligen är rättvist.”

”Men det är precis så det är…” […]

”Och vad skulle det vara för mörker som gör att demonerna kan få tag i mig?” […]

”Eftersom demonerna kunde få tag i dig finns det ett mörker i din karma som de kan fånga upp.”

”Du gillar verkligen cirkelresonemang”, sade Susanne
Ur De döda fruktar födelsen av Pål Eggert, s 93

Jag älskar hennes envisa upprepande om cirkelresonemanget, greppet om logiken och att hon vägrar låta sig imponeras av att hon talar med en ängel.

De döda fruktar födelsen av Pål Eggert

De döda fruktar födelsen av Pål Eggert

Andria besöker Mórr-Sephers pinorum

”Hon följde de andra arbetarna in i fabriken och kom in i en hall med rader av stålbord uppställda i prydliga rader i sal efter sal, köttkrokar som hände från gnisslande löpande band i taket. På borden låg delar av människor. Man sågade, sydde, smälte, lade om, lyfte av, förde samman, krossade, plockade ur, virade runt eller skar av. Där högg man av ett ben, här mejslade man om benknotorna så att en arm kunde fästas vid en höft. Hjärnor togs ut och sprutades in i blodomlopp, bröstvårtor byttes mot ögonglober, armar bytte plats med benen och ansikten och bitar av olikfärgad hud syddes sammans i ett multikulturellt lapptäcke. Glatt plast, blänkande stål och glas förenades med kött och ben i former som inte var mänskliga och bara i vissa fall humanoida.”
Ur De döda fruktar födelsen av Pål Eggert, s 137

Självklart förstår ni vad som lockar här. Den vidriga beskrivningen av klistrandet och lappandet med kroppsdelar för att straffa människro som brytt sig för mycket om det materialistiska. Vansinnigt och kräksjukt och fascinerande på samma gång.

Känslan av total uppgivenhet:

”Sebastian kände sig upphängd på sin egen ångest, ett skelett av koagulerad förtvivlan, lika förstelnad som han varit den gången när han han bara förmått röra sig från soffan för att han beslutat sig för att ta sitt eget liv.”
Ur De döda fruktar födelsen av Pål Eggert, s 272

En synnerligen tydlig liknelse. Det räcker så.

Behändiga färdigheter

Erik Strömberg fyllde flaskan med vatten på McDonalds toalett, förde handen över den och med ens hade vattnet förvandlats till rödaste vin. Han tog sig en klunk av vinet så fort han kommit ut från restaurangen.

”Jag är ingen fallen ängel, jag är bara misslyckad”, sade han till sig själv.
Ur De döda fruktar födelsen av Pål Eggert, s 276

Jag har alltid älskat magiker och finurliga färdigheter. Som när Belgarion förvandlar sig till en varg (åååh). Det råkar även vara en av mina absoluta svagheter när magiker kommer och trollar vid bordet och låter mynt försvinna och liknande. Jag är en total sucker för det.


Recensionen: Grubblerier över livet och döden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: